Afmetingen dakramen

Direct contact met een bedrijf uit uw regio!

De grootte van een dakraam is afhankelijk van uw eisen en wensen. U moet rekening houden met de functie van de ruimte. Wanneer de ruimte wordt gebruikt als studeerkamer, dan heb je meer licht nodig dan in bijvoorbeeld een slaapkamer. En wanneer de ruimte wordt gebruikt als badkamer, dan is het in verband met de inkijk juist fijn dat de ramen niet al te groot zijn. Elk type dakraam heeft zijn voor- en nadelen. Maar de afmetingen kunt u zelf kiezen!

Bouwregelgeving

In iedere gemeente bestaat een bouwregelgeving. Hierin zijn alle regels opgenomen met betrekking tot het bouwen en verbouwen van een woning. Het is verstandig om de regelgeving vooraf te bekijken, zo weet u waar u rekening mee moet houden voor of tijdens het plaatsen van een dakraam. Daarnaast is in het Nederlandse bouwbesluit besloten dat je een ruimte pas als verblijfsruimte mag gebruiken als het glasoppervlak gelijk is aan 10% van het beloopbare vloeroppervlak. Dit zijn zaken om rekening mee te houden als u kiest voor een dakraam.

Hellende daken

Alle daken zijn verschillend en het verschil zit hem in de dakconstructie en de helling. De dakhelling bepaald de lengte van het dakraam. Bij een goed dakraam moet een volwassen persoon zittend en staand door het dakraam kunnen kijken. Als u een dak heeft met een hellingshoek van 45 graden, dan moet uw dakraam minimaal 118 centimeter hoog zijn. Als de helling van uw dak kleiner wordt, dan is het goed om een langer dakraam te plaatsen. Als uw dak een helling heeft van 35 graden, dan past een dakraam van minimaal 140 centimeter goed, bij een dakhelling van 55 graden kunt u kijken naar een dakraam van 98 cm hoog.

De beslissende keuze

De keuze voor een dakraam is dus van meerdere factoren afhankelijk. Alle punten kort samengevat: kijk goed welke functie de ruimte heeft f of gaat krijgen. Bekijk hoe groot de ruimte is en hoeveel lichtinval wenselijk is. Bekijk de dakhelling van uw dak en niet geheel onbelangrijk, bekijk de regelgeving binnen uw gemeente.

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

Bent u als dakraam specialist op zoek naar nieuwe klanten? De effectieve media van Kwieq bezorgt uw bedrijf gegarandeerd nieuwe klanten.