Een dakraam laten plaatsen

Dakraam plaatsen

Wilt u een dakraam laten plaatsen? U kan het zelf ook doen. Dat scheelt veel geld en het is gemakkelijker dan u denkt. U hoeft er niet eens het dak voor op. Durft u de klus aan of laat u dit toch liever aan een expert over?

Raammaat bepalen

De beste afmeting voor uw nieuwe raammaat is door ongeveer een tiende van de vloeroppervlakte te namen. Die grote wordt dan ongeveer de grote van het glaswerk. Wilt u twee dakramen hebben voor meer lichtinval? Dan is het mooier om twee ramen te plaatsen in plaats van één groot raam. Door aan beide kanten van de kamer een raam te plaatsen krijgt u het beste en het mooiste lichtinval in de kamer.

Bouwvergunning en de veiligheid

Voordat u begint aan het plaatsen van een dakraam, moet u eerst naar de gemeente om te vragen of u een vergunning nodig heeft. U mag bijvoorbeeld niet zomaar een dakraam plaatsen op een monumentaal gebouw. Het zelfde geld voor een door de Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht. In de meeste gevallen is het geen probleem om een dakraam te plaatsen als het gaat om de vergunning.
Het vergt enige handigheid om zelf een dakraam te plaatsen. Als het dakraam onvakkundig wordt geplaatst kan dit grote gevolgen hebben. Denkt u eens aan de gevaren van een bouwkundige constructie probleem van uw woning of aan daklekkage. Hiermee kan ook uw eigen veiligheid in gevaar komen. Twijfelt u over de klus? Raadpleegt u dan met Kwieq.

De hoogte van het raam

Wilt u zowel zittend als staand door het raam kijken? Dan is de hoogte zeer belangrijk. De beste afmeting is dan door het raam één meter boven de grond plaatsen en de bovenkant op ongeveer 1,70 meter hoogte. Heeft u een stijl dak? Dan kiest u een groter raam dan bij een minder stijl dak. Bij het bepalen van de plaats van uw dakraam hoeft u zich geen rekening te houden met de dakbalken. Daar zijn namelijk gemakkelijke oplossingen voor.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *