Wat voor dakraam kiest u?

Dakramen-soorten

Wanneer u gaat voor een dakraam, heeft u de keuze uit veel verschillende soorten en maten. In dit artikel geeft Kwieq u een overzicht van de bekendste varianten in de wereld van de dakramen. Voor welk type dakraam kiest u?

Dakramen zijn er in alle soorten en maten. Welk type dakraam u wenst, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u een modern dakraam of gaat u voor een klassiek type? Hieronder geven we u een overzicht van de bekendste soorten dakramen.

Tuimeldakraam

Het meest bekende type dakraam is zonder meer het tuimeldakraam. Het gaat hier om standaarddakramen, waarbij er in het middel een tuimel-as zit. Ze zijn verkrijgbaar in kunststof en hout, waardoor u een goede keuze hebt tussen verschillende modellen. Wat als een nadeel kan werken, is dat de raamvleugel de doorloopruimte kan belemmeren.

Uitzet-tuimeldakramen

Iets uitgebreider zijn de uitzet tuimeldakramen. Wanneer u het raam open wilt hebben, terwijl u de leefruimte in huis niet wilt verkleinen, kunt u het raam naar buiten “uitzetten”. Als u het raam moet schoonmaken, kunt u hierbij echter zeer handig de tuimelfunctie gebruiken.

Top-tuimeldakramen

U kunt ook gaan voor een top-tuimeldakraam, waarbij u de raamvleugel naar buiten scharniert buiten het raamwerk. U voorkomt op deze wijze dat de raamvleugel naar binnen komt, terwijl de doorloophoogte hoger is dan bij een tuimeldakraam.

Kiepdakramen

In plaats van een tuimeldakraam, kunt u ook gaan voor een model met een kiepfunctie, waarbij het dakraam zichzelf naar binnen kiept. Handig voor wie kinderen heeft, want ze kunnen zo niet naar buiten klimmen, terwijl u een goed doorgetochte woning houdt.

Schuifdakramen

Waar u ook voor kunt gaan, zijn schuifdakramen. Dit type dakramen werkt met uitschuifbare raamvleugels. Zo kunt u uw raam openen, terwijl u geen last heeft van raamvleugels. Het is erg handig wanneer u bijvoorbeeld een dakterras heeft.

Laat u goed informeren

De mogelijkheden zijn legio. Laat u daarom goed adviseren over een dakraam specialist. Er bestaan diverse bedrijven gidsen op het internet met een overzicht van vakmannen bij u uit de regio. Door goed te informeren en te vergelijken voorkomt u een miskoop en bespaart u aanzienlijk op de aanschaf.

1 reactie

  1. We hadden een grote zolder ruimte en besloten daar een extra kamer van te maken, maar helaas zatten er geen ramen in dus het was er erg donker. Na enige tijd zoeken wat voor raam het beste paste hebben we gekozen voor de gewone tuimel dakramen, het is een klein raampje maar het laat veel licht door en met een klein raampje kun je de kamer echt goed laten luchten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *